Programa de serveis i activitats escolars

Coneixes els Museus de Sant Cugat?

Coneixes els Museus de Sant Cugat?

A Sant Cugat hi ha un museu de concepció nova i moderna. Un museu descentralitzat, amb diverses seus en diferents punts de Sant Cugat, com ara el Claustre del Monestir, el Museu del Tapís Contemporani i el Celler Cooperatiu. Un museu que té com a finalitat fer accessible, motivadora i divertida la incorporació dels conceptes històrics i artístics continguts en ell.

LES SEUS

La seu central del museu es troba al Claustre del Monestir de Sant Cugat. Aquest va ser fundat al segle IX, en el context de l’expansió de la vida monàstica arreu de l’Imperi Carolingi i d’Europa en general. El cenobi va acollir una comunitat benedictina en la qual, d’acord amb la seva regla, els monjos pregaven i alhora treballaven. El monestir, amb el pas del temps, va assolir un gran poder dins la Catalunya feudal, mentre el conjunt monàstic anava creixent i evolucionant. Al segle XII un taller d’escultors i picapedrers, provinents de Girona, arriben a Sant Cugat per refer el claustre i esculpir els seus capitells romànics. Una inscripció ens descobreix el mestre d’aquest taller: Arnau Cadell. Avui la seva obra constitueix una de les millors col·leccions d’escultura romànica de temes diversos de Catalunya.

El Museu del Claustre del Monestir permet descobrir, d’una banda,  l’arquitectura i l’escultura romàniques, l’estructura d’un monestir medieval i la seva evolució en el temps i les formes de vida monàstiques, mitjançant l’exemple de Sant Cugat. D’altra banda, l’evolució de la ciutat  des de la fundació de la vil·la romana, el posterior establiment de la fortificació romana, la construcció de l’església visigòtica, la creació del cenobi i la parròquia, fins a l’exclaustració del 1835 i la posterior emancipació de la població  respecte el monestir.

Igualment, reflecteix l’importantíssim paper que va tenir el cenobi com a agent feudal en el context de la Catalunya medieval. Un exemple d’evolució urbana i de vinculació feudal aplicable, tanmateix, a moltes altres viles i ciutats catalanes.

Per tal de complementar la informació abans descrita, un espectacular audiovisual resumeix l’evolució de la història del monestir, des dels seus orígens, fins al seu abandó i deteriorament arran de l’exclaustració del 1835 fins a la seva restauració iniciada ja a principis del segle XX.

En el muntatge escenogràfic i audiovisual “Pere Ferrer, una vida al monestir”, aquest personatge, que va viure realment al Monestir de Sant Cugat al segle XIII, ens descriu la seva vida des que hi arriba, de ben petit, fins a la seva vellesa. El Costumari de Sant Cugat, escrit pel monjo Pere Ferrer entre el 1221 i el 1223, narra en primera persona el dia a dia del monestir: horari litúrgic i oficis, alimentació, vestuari…

Paral·lelament, el Museu del Tapís Contemporani s’ubica a la Casa Aymat de Sant Cugat, una casa taller construïda el 1926 per a l’elaboració de catifes i tapissos, i que actualment acull una exposició permanent que mostra la importància de l’Escola catalana del tapís. Aquesta exposició mostra una selecció de cartrons i tapissos d’artistes de primeríssima fila en el context artístic català i europeu a mitjan segle XX, com ara el santcugatenc Josep Grau Garriga, Miró, Tàpies, Guinovart, Muxart, Royo, entre d’altres.

D’altra banda, la musealització dels conjunts arqueològics i patrimonials de la vil·la romana de Can Cabassa i el celler modernista de Cèsar Martinell, permetrà en un futur treballar, sobre el territori, les formes de vida de les diferents èpoques històriques.

Enguany inaugurem una nova seu del Museu de la ciutat: el Celler Cooperatiu.

Amb més de noranta anys d’història, aquest edifici fou projectat per l’arquitecte Cèsar Martinell en estil modernista, seguint la moda dels anys en què es va construir. Va néixer per iniciativa d’un grup de pagesos santcugatencs que varen creure en la cooperació com a mitjà per fer créixer la quantitat i la qualitat de les seves collites. Tot un exemple del Sant Cugat vitivinícola que enguany obre les seves portes per al gaudi de tota la ciutadania.

EXPOSICIONS TEMPORALS

D’altra banda, el Museu desenvolupa exposicions temporals relacionades amb l’art, la història i el patrimoni, tant a nivell local com a un nivell més ampli i universal.

En la línia de donar el màxim de difusió als continguts d’aquestes exposicions, el Museu desplega activitats educatives al seu entorn, amb visites comentades, tallers i materials didàctics de suport.

UN PROJECTE EDUCATIU GLOBALITZADOR

Si la presentació museogràfica del Museu-Monestir mostra els conceptes històrics i artístics d’una manera motivadora i entenedora, les seves propostes educatives s’articulen igualment a partir dels mateixos criteris, a través de la participació i la interacció.

El programa d’activitats del Museu té un caràcter globalitzador, en tant que tracta d’una manera integradora aspectes relatius a l’arquitectura del cenobi, l’art, la història i la vida social i quotidiana del monestir i de la vila.

Les propostes educatives del Museu de Sant Cugat s’adrecen als alumnes d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació d’Adults, i s’adeqüen a les característiques i necessitats curriculars de cada nivell educatiu.

Aquestes activitats estan dissenyades d’acord amb els paràmetres més actuals de la didàctica de les Ciències Socials.

Les activitats es desenvolupen per grups-classe, cadascun dels quals ha d’anar acompanyat d’almenys un responsable (els grups de més de 30 alumnes han d’anar acompanyats per dos responsables).

Les activitats que us proposem són Visites, Visites-taller, Itineraris, Espectacles educatius i Narracions, així com les possibles activitats vinculades a les diferents exposicions temporals que acull el Museu. Totes les activitats educatives són dissenyades pel Museu i guiades per educadors especialitzats.

Les Visites són uns recorreguts per les diferents seus del museu. A partir dels pressupòsits que estableix el currículum escolar, s’ha dissenyat un material didàctic basat en una metodologia que potencia l’observació, la deducció, la participació i l’establiment d’hipòtesis.

Les Visites-taller són recorreguts per les sales del museu, en els quals les propostes d’observació i anàlisi tenen un caire eminentment pràctic i procedimental. Amb un material didàctic de suport, es desenvolupa un taller d’història, d’educació plàstica o de qualsevol altra àrea de coneixement, amb l’objectiu d’assolir un coneixement aprofundit, globalitzador, motivador i divers, amb la participació activa de l’alumnat.

Els Itineraris tenen com a objectiu la descoberta de l’entorn urbà i patrimonial de Sant Cugat com a eina d’aprenentatge de la història i les altres ciències socials, a partir de l’observació, anàlisi i interpretació d’elements viscuts quotidianament.

Els espectacles educatius constitueixen una manera lúdica i alternativa d’acostar-se a la història i a l’art. Es tracta de visites conduïdes per uns actors que, a través de la narració, duen els alumnes a èpoques i conceptes llunyans en el temps. En elles, l’empatia i la participació hi juguen un paper bàsic i estructurador.

Les Narracions pretenen acostar nens i nenes al món de la cultura i el patrimoni de manera genèrica i en concret dels relacionats amb els continguts del Museu, des d’una perspectiva diferent. L’objectiu és oferir als nens la possibilitat de gaudir d’aquests continguts, en un entorn històric amb un toc d’imaginació: contes, llegendes, rondalles, històries…

MATERIALS DIDÀCTICS

El museu disposa d’uns materials didàctics específics vinculats a les visites, visites-taller, itineraris i algunes de les altres activitats educatives i temàtiques del museu.

Aquests materials didàctics de suport consten de 2 parts. Per una banda un Guió adreçat al docent, que recull els objectius i continguts de l’activitat, i per l’altra banda un Quadern de l’alumne, destinat a guiar i pautar les observacions a fer durant el desenvolupament de l’activitat, i a estructurar-ne i recollir-ne els principals conceptes.

Aquest quadern és tramès gratuïtament al professor en el moment de fer la concertació de l’activitat, per tal que en pugui fer un joc de fotocòpies per a cada alumne participant.

ALTRES PROGRAMES EDUCATIUS

L’acció educativa del Museu, com a institució pública amb projecció cultural i social que és, abasta tots els seus públics potencials.

Alguns programes desenvolupats des d’aquesta perspectiva, són:

Públic general: visites comentades a les exposicions permanents i temporals, itineraris i espectacles educatius.

Públic familiar: tallers, espectacles educatius i narracions.

Lleure infantil i juvenil: jocs de pistes, espectacles educatius, narracions i tallers.

ACCESSIBILITAT

El Museu de Sant Cugat treballa per a una integració real de tot tipus de públic. Amb la voluntat de fer accessibles els seus recursos a tothom, du a terme una formació continuada amb el seu equip educador.

En aquesta línia, el Museu ofereix la possibilitat de realitzar visites en llenguatge de signes, així com visites exclusivament adaptades a públic invident o amb algun tipus de deficiència visual, amb recursos multisensorials que faciliten l’accés als continguts.

Museu adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Visites guiades en Llengua de Signes.

Mòdul multisensorial per a persones amb discapacitat visual.

A més, el Museu adapta les activitats didàctiques a necessitats especials, amb una proposta dissenyada específicament per a cada grup.

 

INFORMACIÓ I RESERVES PER A GRUPS

Per a qualsevol consulta, així com per a la concertació de reserves per a grups, podeu trucar al telèfon 93 589 63 66 de 9h a 14h de dilluns a divendres, o bé enviar un correu electrònic a l’adreça electrònica educaciomuseu@santcugat.cat

Un cop feta la reserva, se us trametrà  una carta de confirmació, així com els materials didàctics de suport a fotocopiar. Si observeu qualsevol errada a les dades de la carta, truqueu, si us plau, a l’esmentat telèfon per tal que siguin rectificades.
 

ATENCIÓ PERSONALITZADA A MESTRES I PROFESSORS

Per aprofundir en la informació relativa a qualsevol de les activitats del Programa Escolar del museu podeu concertar una visita informativa personalitzada amb el nostre personal tècnic, mitjançant el telèfon 93 589 63 66, de 9h a 14h de dilluns a divendres, o bé a l’adreça electrònica eduaciomuseu@santcugat.cat.

Telèfon: 935896366

De dilluns a divendres de 9 a 14 hores

educaciomuseu@santcugat.cat

El Museu us enviarà una carta de confirmació de la reserva d’activitat. Totes les activitats es pagaran per avançat i caldrà presentar el comprovant de pagament

 

HORARIS

De dimarts a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h (fins les 20 h de l’1 de juny al 30 de setembre)
Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h
Dilluns tancat
Tancat els dies 25 i 26 de desembre, 1 i 6 de gener
 

TARIFES D’ACCÉS

Preu d’entrada al Museu del Monestir: 3,50€
Preu d’entrada amb tarifa reduïda* al Museu Claustre del Monestir: 1,50€
Preu d’entrada al Museu del Tapís Contemporani: 2,00€
Preu d’entrada amb tarifa reduïda* al Museu del Tapís Contemporani: 1,00€
 

COL·LECTIUS AMB TARIFA REDUÏDA

 • Grups a partir de 15 persones
 • Grups que realitzin una visita guiada concertada
 • Carnet jove o carnet d’estudiant
 • Carnet de les biblioteques públiques de la Diputació
 • Famílies nombroses i monoparentals
 • Doctors i Llicenciats en Belles Arts, acreditats
 • Socis de l’Associació Amigos del Románico, acreditats
 • Socis del Club TR3SC, de Televisió de Catalunya, acreditats
 • Col·lectiu de guies turístics amb acreditació oficial
 • Personal de la Fundació La Caixa, acreditat
 • Socis d’Òmnium Cultural

GRATUÏTAT

 • Menors de 16 anys
 • Mestres i professors, acreditats
 • Aturats
 • Jubilats i pensionistes
 • Discapacitats
 • Membres de l’ICOM i professionals de la museologia, acreditats